Make your own free website on Tripod.com


Svenska Landslagets historia

Den Svenska Broomballens historia tar sin början i slutet på åttiotalet. 1989 var ett Amerikanskt bandylag i Sverige för matchning mot Svenska lag.
Med följde då även det amerikanska Broomball-laget "Team Budweiser" för att visa upp sporten i Europa. Här spelade då några av USA.s och Kanadas absolut bästa spelare (tex. Mick Sletten och Yvan "Skip" Breton) vilkas namn numera är legendariska.

Det beslöts att den första Broomball- matchen på Svensk is skulle spelas i Sveg. För det Svenska motståndet stod ett lag sammansatt av medlemmar från Svegs Innebandyklubb. Även ett Finskt lag deltog i denna tre-nationers turnering. Givetvis vann Team Budweiser enkelt men ett frö hade såtts genom dessa första "landskamper".

Därefter bildades ett inofficiellt landslag som årligen spelade ett antal matcher mot Finland. Det dröjde dock till 1997 innan fröt slog ut i blom och S.B.B (Svenska Broomball Förbundet) bildades. Det berslöts då att Sverige skulle skicka ett landslag till Bolzano- VM i November 1998. Målet med satsningen var att skaffa oss erfarenhet och match-rutin genom att möta bästa möjliga motstånd.
Skulle vi sedan lyckas ta poäng mot någon av våra motståndare vore det bara grädde på moset.
Resultatet blev en oavgjord match och tre vinster mot Europeiskt motstånd!!! Även våra matcher mot de Nord- amerikanska lagen gav mersmak trots 3 förluster och en oavgjord. Detta var dock första gången ett europeiskt lag tog poäng mot ett transatlantiskt vilket ingöt mod i Svenskarna. Det var under dessa matcher som lagets ettriga spelstil gav Team Sweden smeknamnet
"the Killerbees".

Därefter har lagets spel hela tiden utvecklats. Förutom vinst med 1-0 mot Finland i April 1999 deltog Sverige i Nov. 1999 i "Las Vegas Crapshot Broomball Tournament".
Genom ett sponsoravtal som tecknades med STX drog legenderna Breton och Sletten på sig blå/gul mundering och blev Svenskar för en vecka.
Mer om denna turnering kan du läsa här.

Nästa mål för The Killerbees var att åka till Victoria i Kanada för att deltagit i VM 2000. Tyvärr tvingades Sverige av ekonomiska skäl att tacka nej till spel här. Målet att utveckla och sprida svensk broomball står dock fast och framtiden får visa vad laget kan åstadkomma där.


Sportens spridning i övriga världen


Även om Broomball är en relativt ny företeelse här i Sverige, har sporten genom åren fått fotfäste i ett flertal länder.

I ursprungsländerna USA och Kanada fyller sporten en liknande funktion som innebandy gör i Sverige idag. Man spelar en elitvariant med seriespel, landslag och nationella mästerskap, samt en "light"-variant på arbetsplatser och i så kallade Bar-leages (mellan olika barer!?).

Dessutom är Broomball en stor bredsport på Nordamerikanska och Kanadensiska Universitet (på många den största). Denna lättare variant spelas oftast utan "full contact" och spelplanen kan ligga såväl inom- som utomhus. Det är inte heller ovanligt med mixade lag. I Kanada (där sporten har sitt starkaste fäste) ingår


även Broomball som en naturlig del i Kanadensiska försvarets fysiska träning.

Om man tittar internationellt så finns även där vissa likheter med Innebandyns spridning över världen. På grund av människors ökande resvanor och hemvändande utbytersstudenter etc. har folk som kommit i kontakt med sporten i Amerika, tagit med sig den "hem". Det har även skett ett visst "missionerande" från USA och Kanada (Bl.a. till Sverige) vilket skapat ytterligare intresse.

Är du intresserad av att få reda på mer om internationell Broomball, kan du antingen söka dig vidare via vår eminenta länksida, eller kontakta någon på nedanstående adresser.
Tillbaka till förstasidan

 Starsida
 Ursprung/regler
 Bildgalleri
 Länksamling
 Skicka E-post
  Klubbinformation
 Team Sweden
 Våra sponsorer
 Gästbok

 

   Dagens datum:
 

 
 
    In English please