Team Sweden Killerbees krigade sig till andraplatsen i Las Vegas

Artikel:

Succé för landslaget i Las Vegas.

Den femte November 1999 lämnade Team Sweden Killerbees Sverige för att delta i turneringen "Las Vegas Crapshot Broomball Tournament". Utöver våra egna spelare (från Göteborg, Stockholm och Sveg) var "The Killerbees" förstärkt med tre Amerikaner:
-Mick Sletten, Yvan "Skip" Breton och Toran Enar.

Detta var ett led i det sponsorsamarbete mellan Svenska Broomballförbundet och materialtillverkaren STX som nyligen tecknats. Tanken är att utveckla svensk Broomball genom att spela tillsammans med (och mot) skickliga amerikanska spelare.
Ett bra exempel på detta var vår vänsterforward "Skip" Breton som anses vara tidernas bästa Broomballspelare med
sex raka MVP (Most Valuable Player) i Kanada, nio Kanadensiska Mästerskap och två VM-guld. Hans tröja (nr. 8) kommer troligen snart att hänga i ishockeyns "World of fame" som representant för Broomball.

Vårt mål i turneringen var att bjuda våra motståndare på bra motstånd och i bästa fall knipa en poäng eller två.

Efter första matchen mot regerande Amerikanska mästarna Minneapolis, och en förlust med 0 - 7 såg det dystert ut.
Spelet var tafatt, ängsligt och utan ryggrad vilket gjorde Team Sweden till en enkel munsbit för Minnesotaspelarna. För att överhuvud taget ha en chans behövde vi lyfta oss flera klasser, vilket alla i laget var överens om att vi kunde.

Nästa match vann Team Sweden (något snopet) på WO då Ottawa av okänd anledning hade dragit sig ur tuneringen. Även om vi inte ville vinna på detta vis gav det oss ändå möjlighet att nå en semifinal. Men först måste vi då besegra California.

Lagom till denna match verkade det som om allt föll på plats. Vårt spel stämde plötsligt och vi spelade mycket bra. Redan efter någon minut skickade Johan Wikström in 1 - 0. Efter 15 minuter hade Johan gjort ytterligare två mål vilket innebar ett äkta "hat trick". När slutsignalen gick stod det Sweden 5 - California 1 och vi var i semifinal genom Sveriges första vinst över ett utomeuropeiskt lag någonsin.

Semifinalen blev en mycket tuffare uppgift och Calgary stod för motståndet. Efter en mycket spännande, tuff och hårt spelad match stod blå-gult även här som segrare med siffrorna 2 - 1. Calgary hade dock ett stolpskott med uttagen egen målvakt och 30 sekunder kvar av matchen. Men närmare än så kom de inte och sensationen var ett faktum. - Sverige var i final.

Motståndare i finalen blev Minneapolis vilka vi förlorat första matchen mot med 0 - 7. Vid nedsläpp hade vi allt att vinna och visste att vi kunde spela bra. - Och laget spelade underbart.
Efter cirka fem minuter gjorde "Skip" Breton 1 - 0 efter en fantastisk soloprestation och Amerikanarna var skakade. Team Sweden fortsatte att spela bra och Minneapolis blev mer och mer frustrerade.
Men när 10 minuter återstod av matchen styrdes olyckligtvis ett amerikanskt skott via ett svenskt ben förbi Jörgen Kjellberg in i mål. Nu stod det 1 - 1 och amerikanarna fick nytt liv och började sakta men säkert att vända på matchbilden. Efter ytterligare fem minuter skickade man in 1 - 2 bakom en skymd Svensk målvakt och matchen verkade glida oss ur händerna.
När en minut återstod tog Sverige ut sin målvakt och en intensiv Svensk press tog sin början. Ett stort antal målchanser radades upp och amerikanarna kämpade förtvivlat. Men efter en tveksamt dömd offside när 12 sekunder återstod blev det nedsläpp i Svensk zon och amerikanarna lyckades hålla bollen borta från eget mål.
Slutresultatet blev 1 - 2 till Minneapolis och Sverige slutade därmed som tvåa. På tredjeplats kom sedan Calgary.

Givetvis är det aldrig roligt att förlora en final med uddamålet, men med facit i hand var alla överens om att Sverige hade imponerat stort. Detta märktes bland annat vid prisutdelningen då Internationella Brombollsförbundets
ordförande Rick Przybysz deklarerade att "team Sweden hade tagit övriga Broomball-världen med storm". Detta anförande åtföljdes av stort jubel bland alla vid prisutdelningen och värmde hela den Svenska truppen.

Detta bådar defenitivt gått för Sverige inför VM 2000 i Victoria, Kanada.